8 Haziran 2015 Pazartesi

Hamilelikte Demir Eksikliği ve Demir Açısından Zengin Besinler


Gebelikte bebeğinizin ve sizin sağlığınız için en çok dikkat etmeniz gereken seylerden biri demir eksikliği ve buna bağlı ortaya çıkan kansızlık yani anemidir.

Hamilelikte kansızlık, hamilelikte anemi gibi konu başlıkları ile karşınıza çıkabilecek bu rahatsızlığı yaşamamak için demir açısından zengin bir beslenme programı ile beslenmeniz ve doktorunuzun tavsiye edeceği demir takviyesini kullanmanız gerekiyor.

Kansızlık, hemoglobin seviyesinin düşük çıkması ile teşhis edilebilir veya çarpıntı, halsizlik, baş ağrısı, çabuk yorulma belirtileri ile sinyal verebilir. Hamilelikte sıklıkla görülür ve kolayca tedavi edilebilir. Doktorunuz zaten sizin rutin kan tahliliniz sonucu sizi bilgilendirecektir. 

Kansızlık neden olabilir?
Hamilelikte demir gereksiniminiz artar ve demir depolarınız aşağıdaki sebeplerden yetersiz olabilir:
- yetersiz beslenme
- sık doğumlar ve düşükler, 
- sık enfeksiyonlar ve özellikle parazit hastalıkları
- emilim bozukluğu
- sigara ve alkol kullanımı
- çoğul doğumlar

Vücudunuzda artık iki kisi icin kan dolaşıyor ve bebeğiniz hızla büyürken bildiğiniz gibi sizin kaynaklarınızı kullanıyor.  Bu nedenle sizin demir açısından zengin besinleri günlük beslenme programınız içinde önemli bir yer vermeniz gerekiyor. 

Peki nedir bu demir açısından zengin besinler?
- Hayvansal gıdalar ve et
- Baklagiller ve tam tahıllar
- Kuruyemişler (özellikle kuru erik, badem, ceviz, kuru üzüm)
- Yeşil yapraklı sebzeler

Etlerdeki demirin daha iyi emilmesi için etli sebze yemekleri yapılması veya etin yanında salata yenmesi öneriliyor. Ayrıca kahvaltıda siyah cay yerine bitki çayları tercih edebilirsiniz ve Nutella yerine tahin-pekmez yiyebilirsiniz :)

Herkese sağlıklı bir hamilelik dilerim :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder